U petak, 30. rujna 2016. godine posjetili smo izložbu poznate likovne umjetnice Kristine Leko pod nazivom „Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti“.

Dojmljiva izložba dokumentarno-istraživačkog karaktera inspirirana je istoimenom knjigom hrvatskog ekonomiste i sociologa Rudolfa Bičanića iz 1936. godine koji je, putujući po pasivnim krajevima Hrvatske te dijelom BiH, bilježio životne okolnosti hrvatskih obitelji s naglaskom na rad i ekonomiju. Osamdeset godina poslije, umjetnica Kristina Leko obilazi istu rutu prikupljajući izvještaje o životu hrvatskih obitelji u svjetlu aktualnih društvenih i ekonomskih zbivanja.

Nakon četverogodišnjeg terenskog angažmana, prikupljeni izvještaji predstavljeni su javnosti u Muzeju suvremene umjetnosti na kreativan i upečatljiv način – kroz imaginarno selo sastavljeno od osam izložbenih cjelina. Svaka izložbena cjelina predstavlja obitelj iz određenog pasivnog kraja, od Livna, preko zapadne Hercegovine, Like, Dalmatinske zagore, otoka Visa pa do Vukovara. Kombinacijom video sadržaja i reprezentativnih kućnih instalacija dočaran je stvarni ambijent svake obitelji koji pospješuje receptivnu aktivnost posjetitelja.

Ideja ove izložbe je da na primjerima marljivog rada obitelji u otežanim gospodarskim uvjetima potvrdi tezu provedenog istraživanja –„pasivnost kao psihološka kategorija nacije”– te time pokaže kako je na temelju mudrosti narodne ekonomije moguće pronaći izlaz iz kruga pasivnosti.

Izložbu prati i posebno osmišljen edukativno-izvedbeni program usmjeren na rad s mladima. Ciljana publika ove izložbe su učenici, osamnaestogodišnjaci, jer se oni, kako kaže Kristina Leko, nalaze na pragu zrelosti te ako ih se na vrijeme društveno i politički osvijesti, oni mogu biti značajni generatori promjena. U tu svrhu, u suradnji sa Zadrugom za etično financiranje, omogućeno je prikupljanje novčanih potpora za ovaj program u kojoj je naš tim od srca sudjelovao.