Sve dok uzgajamo svoju vlastitu pšenicu i kukuruz, šijemo vlastitu odjeću i sami proizvodimo hranu, ne trebamo nikog drugog. Koncentrirani smo na to kako pronaći dovoljno vremena u danu da posadimo povrće, nahranimo koze, ostrižemo ovce i potkujemo konje. Međutim, svatko od nas dobiva više od života s manje truda kada se specijalizira i trguje.

Poslovanje

Neki definiraju poslovanje kao bilo koju organizaciju ili pojedinca koji obavljaju komercijalne, industrijske ili profesionalne aktivnosti. Drugi definiraju poslovanje kao bilo koju organizaciju uključenu u trgovinu roba ili usluga potrošačima. Iako ove definicije nisu krive, odviše su precizne. Poslovanje predstavlja bilo koja osoba ili grupa ljudi koji imaju kupce. Ako imate nekoga tko vam je  spreman dobrovoljno platiti za ono što radite, platiti proizvode ili usluge koje nudite, tada poslujete. Za svakoga tko radi za naknadu može se smatrati da posluje.

Ako Vam ZET plati da vozite autobus, vi niste zaposlenik – vi poslujete. Doduše, poslujete samo s jednim kupcem – ZET-om – ali ipak poslujete. Ako pletete šalove iz zabave i pristanete napraviti nekoliko istih za vaše prijatelje, u zamjenu za koju kunu za vaš trud, vi ste u modnom businessu.

Ako osoba koja plete šalove npr. napusti svoj posao u trgovini kako bi se fokusirala na razvoj vlastitog poslovanja, mogla bi zaraditi više novaca usavršavajući se. Ako pokrene vlastiti posao, otkrit će da joj njezini kupci posataju vrijedna ljudska bića i nastojat će udovoljiti im.

Usavršavanje i razmjena

Usavršavanje i razmjena temelji su Božjeg plana za ekonomsku interakciju. Ako Vam je stalo do vaših kupaca, ako ih volite, cijenite i želite ih uslužiti, bit ćete nagrađeni. Međutim, ako odbijate druge kako biste bili potpuno neovisni o ostalim ljudima, vaš život će biti znatno manje ugodan.

Židovski narod je oduvijek poznavao moć usavršavanja. Gdje su naučili te principe? U Bibliji, naravno. Židovi su uvijek razumijeli usavršavanje, kao što je opisano u Knjizi Postanka i u Ponovljenom Zakonu.

U 49 poglavlju Knjige Postanka, stihovi od 1-28; Jakov blagoslivlja svojih 12 sinova. Tih 28 stihova bilježe različite i odvojene blagoslove koje je Jakov dao svakom od sinova. Slično u Ponovljenom zakonu, 33 poglavlje, Mojsije navodi 29 stihova kojima pojedinačno blagoslivlja Izraelska plemena.

Zajednica s raznolikošću

Ideja iza Jakovljevog, a tako i Mojsijevog blagoslova, bila je zajednica s raznolikošću. Svako pleme trebalo je imati vlastitu tržišnu nišu. Svako je pleme trebalo imati vlastitu specijalnost i postati ovisno o drugoj braći za sve ostalo. Ako se o tome razmisli, nije li to ono što svi roditelji žele osigurati za svoju djecu? Božji način koji jamči da će svi ostati ujedinjeni, brinuti se za dobrobit braće i sestara kao za svoju? Isto vrijedi i za našeg Oca na nebesima. U želji da ujedini svoju djecu, On je stvorio svijet koji je nagradio one koji su se usavršili u nekom području kreativnog rada te zatim razmijenili svoj trud za sve ostalo.

Usporedite perspektivu osamljene osobe, koja sama preživljava, s poslovnim stručnjakom. Prvi vidi druge ljude kao konkurenciju i prijetnju. S druge strane, život poslovnog stručnjaka povezan je s mnogim drugim ljudima. On se mora pobrinuti da osigura dovoljno kvalitetna dobra ili usluge, po atraktivnoj cijeni kako bi privukao i uslužio svoje kupce. On se mora baviti svojim zaposlenicima i suradnicima jer, samo ako su oni sretni i ispunjeni, njegovo poduzeće će prosperirati. Konačno, on se treba brinuti i o svojim dobavljačima koji ga opskrbljuju s dobrima ili uslugama, jer bez njih je nesposoban za rad.